Jak przewidzieć wystąpienie szkodników

Na podstawie zjawisk meteorologicznych można prognozować wystąpienie szkodników. Metoda ta ma największe zastosowanie w odniesieniu do tych roztoczy i owadów, które w okresie wegetacyjnym rozwijają od kilku do kilkunastu pokoleń i mogą bardzo szybko zwiększyć swoją liczebność:

  • Mszyce rozwijają się najszybciej, gdy panuje ciepła w miarę wilgotna pogoda,
  • Wczesnowiosenne przymrozki powodują wysoką śmiertelność niedawno wylęgniętych larw miodówki jabłoniowej,
  • Chłód i ciągłe opady deszczu w okresie lotu owocówki jabłkóweczki i nasionnicy trześniówki wpływają na zmniejszenie liczby składanych jaj,
  • Sucha i upalna pogoda w maju i czerwcu przyśpiesza rozwój przędziorków,
  • Majowa susza oznacza zamieranie jaj śmietki kapuścianej.

Każdy obserwator przyrody zauważy, że owady czy roztocza, a właściwie ich już kolejne stadia rozwojowe pojawiają się zwykle o tej samej porze. Powinniśmy także pamiętać, że wiosenny rozwój roślin rozpoczyna się, gdy temperatura przekroczy pewien próg, nazywany temperaturązera fizjologicznego.Tak więc, wiosną jaja mszyc rozpoczynają rozwój, gdy temperatura przekroczy +3°C, jaja owocówki rozwijają się już od temperatury +10°C wzwyż, natomiast nasionnica trześniówka rozwija się, gdy temperatura gleby na głębokości kilku centymetrów przekroczy +7°C.

A zatem:

  • Śmietka kapuściana wylatuje w okresie kwitnienia wiśni,
  • Chrząszcze kwieciaka jabłkowca wychodzą z kryjówek zimowych w okresie pękania pąków zimowych jabłoni,
  • Larwy mszycy burakowej przylatują na bób, gdy przekwita kasztanowiec biały, a trzmielina jest w pełni kwitnienia,
  • Pachówka strąkóweczka wylatuje w okresie bielenia pąków grochodrzewiu (w tym samym okresie co nasionnica trześmiówka),
  • Larwy przędziorka owocowca i gąsienice znamionówki tarmiówki wylęgają się w okresie różowego pąka jabłoni.

Dlatego obserwacja roślin może nam dostarczyć wielu informacji o nadchodzących zagrożeniach dla naszych roślin.

Instruktor Okręgowy
SSI PZD Okręg Opolski
Piotr Gadziński

Źródło:

Related Posts

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *